Comunicate
23-mai-2022
15:50
FESTIVALUL DE FILM FRANCEZ (2-5 IUNIE)
23-mai-2022

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ NE INVITĂ SĂ PRIVIM MAI DEPARTE!

 

 

Festivalul Filmului Francez în România sărbătorește anul acesta cea de-a 26-a ediție. Între 2 și 5 iunie 2022, se va desfășura la Constanța şi în alte 10 oraşe din ţară -  București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureș în perioada 1 – 12 iunie, perioadă în care, cinefilii sunt invitați la întâlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze. Proiecțiile vor avea loc în cinematografe și în aer liber.

 

„Nos yeux grand ouverts”/ „Ochii noştri larg deschişi”, tema aleasă pentru ediţia din acest an, ne invită să ne întoarcem la esenţa artei cinematografice: privitul. Ne deschide, de asemenea, un evantai larg al viziunii asupra lumii din perspectiva regizorilor şi a regizoarelor filmelor selectate. Și nu în ultimul rând, ne încurajează să privim cu mai multă empatie destinul fiecărui popor, mai ales în contextul actual, şi să ne reamintim că suntem parte a unei familii europene unite. Iar cele patru secțiuni ale festivalului reflectă firul conductor al acestei ediții.

 

Astfel, Competiţia Tinerelor Talente - Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci remarcabile lungmetraje de debut care vor concura pentru Premiul Publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez realizatoarei sau realizatorului filmului câştigător, precum şi suport financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. 

 

Pentru al doilea an consecutiv, Competiția Tinerelor Talente - Scurtmetraj  propune cinci producții  cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto și Andreea Chiper vor desemna câştigătorul acestei secţiuni. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche/Rezidența de buzunar a Institutului Francez din România la Bucureşti: un cadru ideal oferit regizorului câștigător pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.

 

Panorama filmelor anului, secţiunea clasică ce regrupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră națională titluri inedite precum comedia absurdă Viens je t'emmène/ Eroul nimănui de Alain Guiraudie,  povestea unui bărbat care, pe fundalul unor atentate teroriste, se îndrăgostește de o lucrătoare sexuală. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră mondială la Festivalul de Film de la Berlin. În Panorama filmelor anului va fi prezentat în premieră națională și L'événement/ Evenimentul de Audrey Diwan, câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția, distribuit de Independența Film. 

În contextul Președinției Franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediţia din acest an aduce o componentă cinematografică europeană importantă. Secțiunea Regard vers l'Europe/ Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând câte o coproducție franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960. Printre filmele selecționate se numără La Grande Bouffe/ Marea crăpelniță de Marco Ferreri, un film din epoca de aur a coproducției franco-italiene, și Possession/ Posesia de Andrzej Żuławski, film purtat de interpretarea extraordinară a lui Isabelle Adjani, în rolul unei femei care suferă din cauza geloziei bolnăvicioase a partenerului său, interpretat de Sam Neill.  În cadrul acestei secţiuni, invitat special este marele producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, care va veni la București pentru a prezenta filmul Elle al lui Paul Verhoeven, câștigator al premiului César pentru cel mai bun film, în 2017.

Rămânând în sfera cooperării la nivel european, festivalul se adresează profesioniștilor români și propune un curs de formare organizat în parteneriat cu centrul de consultanță pentru accesare de fonduri europene Libera Accademia Belle Arti din Brescia, Italia. Formarea este o ocazie pentru tinerii producători de a-și îmbunătăți cunoștințele în ceea ce privește sistemele de finanțare europene, în vederea conceperii cu succes a candidaturii la granturile alocate producţiei de film prin subprogramul MEDIA al Uniunii Europene. 

 

Mai multe detalii privind spațiile de desfășurare, datele și programul festivalului în fiecare oraș vor fi anunțate în curând pe site-ul www.centruljeanconstantin.ro sau pe fagina de facebook : https://www.facebook.com/CMEPTJC

 

Prezentat de Orange ; Partener: Groupama 

 

Parteneri media: TV5Monde, RFI România, Phoenix Media, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Observator cultural, LiterNet, Ziarul Metropolis, IQads, Literomania, Films in Frame, The Shape of Eye, This is fruit, Europa FM 

 

Biletele se pot procura de la casieria Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin” cu 30´ înainte de începerea filmelor 

 

ORAȘE DATE, ORE ȘI FILME PROIECȚII ÎN INTERIOR 

 

PROGRAM Constanţa

2 iunie – ORA 20 :00 – IBRAHIM (1h18)

3 IUNIE – ORA 20 :30 – ENQUÉTE SUR UN SCANDAL D´ÉTAT (2h03)

4 IUNIE – ORA 18 :00 – ALBATROS (1h55)

5 IUNIE – ORA 18 :00 – ORENGES SANGUINES(1h42)

 

Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”

Alte comunicate
03
iunie
2022
Recital de pian Stephan Möller
”Per Aspera ad Astra”
Citeste
25
mai
2022
PROIECȚIE/EVENIMENT EDUCATIV
TOP GUN: MAVERICK în AVANPREMIERĂ
Citeste
18
mai
2022
Tur Cultural ”Jean Constantin”
Inscrierea gratuită!
Citeste
17
mai
2022
Constanța Arhitectură Veche
artist Viorel Ungureanu
Citeste
03
iunie
2022
Recital de pian Stephan Möller
”Per Aspera ad Astra”
Citeste
25
mai
2022
PROIECȚIE/EVENIMENT EDUCATIV
TOP GUN: MAVERICK în AVANPREMIERĂ
Citeste
18
mai
2022
Tur Cultural ”Jean Constantin”
Inscrierea gratuită!
Citeste
17
mai
2022
Constanța Arhitectură Veche
artist Viorel Ungureanu
Citeste
Top popcorn