Comunicate
12-iulie-2022
10:00
Caravana filmelor TIFF
12-iulie-2022

În perioada 17 iulie – 14 august, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, aduce din nou în atenția publicului constănțean filme de la T.I.F.F.!  Prima ediție a proiectului cultural cinematografic, Caravana Filmelor T.I.F.F., a fost organizată în anul 2020, bucurându-se de mare succes în rândul constănțenilor și al turiștilor veniți pe litoral. Din păcate, restricțiile cauzate de pandemia de Coronavirus, nu au permis organizatorilor să desfășoare proiectul și în anul 2021, însă, începând cu 17 iulie 2022, Caravana Filmelor T.I.F.F. poposește din nou la mare! 

Proiectul face parte din programul de evenimente culturale aprobat prin H.C.J.C. nr.19/28.01.2022, și este finanțat de Consiliul Județean Constanța, principalul ordonator de credite al instituției. Caravana Filmelor  TIFF aduce în prim plan 5 filme, dintre care 4 premiate la celebrul Festival Internațional de Film Transilvania, primul festival internațional de film de lungmetraj din România, care a ajuns anul acesta la cea de-a XXI-a ediție!

 Caravana filmelor TIFF, este un proiect inițiat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada, prin care vor fi aduse 5 filme din cadrul Festivalului mamut TIFF.

 

„Efortul financiar pe care îl facem este considerabil, chiar și pentru cele 5 filme, pentru că licențele sunt foarte scumpe având în vedere că sunt filme care au fost vizionate o singură dată, în cadrul Festivalului de la Cluj. Constănțenii vor avea oportunitatea să le vizioneze gratuit, în premieră, fiecare film fiind proiectat o singură dată. Proiecțiile vor fi difuzate în aer liber, în fiecare  duminică, începând cu data de 17 iulie, ora 21:00, în parcul Tăbăcăriei, locație pusă la dispoziție de Primăria Municipiului Constanța. Având în vedere că prima ediție s-a desfășurat tot în aer liber, am considerat de bun augur să continuăm în același fel, având în vedere că proiectul se desfășoară pe parcursul celor mai călduroase luni din an, iulie-august. Pe această cale, invităm toți iubitorii de artă cinematografică, să se delecteze cu filme de calitate, într-o atmosferă primitoare.  Filmele pe care le aducem în prim plan, sunt majoritatea premiate și  dezbat subiecte fascinante. ” A declarat Ștefania - Laura Abibula - Stroe – Directorul  General Interimar al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

 

Iluzii pierdute / Illusions perdues - este prima proiecție din cadrul Caravanei Cinematografice TIFF, și poate fi văzută în data de 17 iulie,   începând cu ora 21:00. Filmul este o adaptare spectaculoasă a romanului lui Honore de Balzac, despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX, și este câștigător a șapte premii César printre care și CEL MAI BUN FILM! Filmul are o durată de 149 de minute.

Alcarràs - a doua proiecție din cadrul proiectului, poate fi vizionată duminică 24 iulie începând cu ora 21:00. Alcarràs, este un film dramă spaniol-italian din 2022 regizat de Carla Simón. Este plasat și filmat lângă Alcarràs, Catalonia, în limba catalană, cu o distribuție neprofesionistă de actori. Intriga se referă la o dramă de familie despre dispariția activităților tradiționale de recoltare a piersicilor. Filmul este câștigător al premiului Ursul de aur, la Festivalul Berlin 2022 și are o durată de 112 minute.

Maigret -  a treia proiecție care poate fi vizionată în Parcul Tăbăcăriei, este un film dramatic franco-belgian din 2022 regizat de Patrice Leconte. Filmul este o adaptare după romanul Maigret et la jeune morte de Georges Simenon, publicat în 1954 și în care apare detectivul de poliție Jules Maigret. Filmul propune o distribuție fabuloasă, personajul principal fiind interpretat de celebrul  Gérard Depardieu. Maigret poate fi văzut în data de 31 iulie, începând cu ora 21:00 având o durată de 89 de minute.

 

Pentru mine tu ești Ceaușescu - a patra proiecție din cadrul Caravanei Cinematografice T.I.F.F.  poate fi vizionată duminică 7 august, în aceeași locație, începând cu ora 21:00. Filmul este un documentar cu o durată de 100 de minute și a obținut  Premiul secțiunii What's Up Doc în cadrul TIFF. Pentru mine tu ești Ceaușescu este un melanj experimental de documentar și ficțiune, un portret al noii generații, în încercarea de a găsi motivația din spatele acțiunilor tânărului Nicolae Ceaușescu, acum când acceptarea socială și dorința de a fi important sunt la fel de prezente ca în anii ‘30.

Om câine - este ultima proiecție din cadrul proiectului. Om câine, un film românesc dramatic din 2022 regizat de Ștefan Constantinescu, după un scenariu de Jörgen Andersson, Ștefan Constantinescu și Andrei Epure.  Filmul poate fi vizionat Rolurile principale au fost interpretate de actorii Cosmina Stratan, Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii. Organizatorii menționează că parte din echipa de filmare va fi prezentă la acest film, spectatorii putând asista la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Om câine a fost filmat la Constanța. Filmul a obținut mențiune specială a juriului Zilelor Filmului Românesc pentru Scurtmetraj la TIFF și are o durată de 108 minute.

 

Caravana Filmelor T.I.F.F., este un proiect cultural cinematografic organizat de Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și inițiat de Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța. Filmele vor fi proiectate pe ecranul gonflabil din dotarea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” cu dimensiunile 8m/6m. Accesul publicului este gratuit. 

 

Alte comunicate
17
august
2022
Premieră pentru lumea cinematografică din Constanța: Vizionare de film pe apă
spectatorii vor viziona filmul ”MEG” de pe saltele, placi de surf, din bărci gonflabile, saltele, colace
Citeste
25
iulie
2022
Carte veche | Carte nouă
Expoziție de carte veche, 26 iulie, ora 13.00
Citeste
05
iulie
2022
Mozaic Cultural
20 iulie, ora 19.00, intrarea liberă
Citeste
03
iunie
2022
Recital de pian Stephan Möller
”Per Aspera ad Astra”
Citeste
17
august
2022
Premieră pentru lumea cinematografică din Constanța: Vizionare de film pe apă
spectatorii vor viziona filmul ”MEG” de pe saltele, placi de surf, din bărci gonflabile, saltele, colace
Citeste
25
iulie
2022
Carte veche | Carte nouă
Expoziție de carte veche, 26 iulie, ora 13.00
Citeste
05
iulie
2022
Mozaic Cultural
20 iulie, ora 19.00, intrarea liberă
Citeste
03
iunie
2022
Recital de pian Stephan Möller
”Per Aspera ad Astra”
Citeste
Top popcorn